Најефективна пропаганда е онаа пропаганда што не личи на пропаганда!

by fokus 14:18
14:18

Безвредно е да инвестира ресурси (време и пари) службата за лаги и манипулации на ВМРО-ДПМНЕ во пропаганда со порака да се гласа против СДСМ.

Но, ако таа шири вести (најчесто лажни), во кои се демонизираат САД, западните сили и вредности, Албанците, ЛГБТ популацијата, ако тој напор кој навидум врска си нема со политиката, вроди со позасилен кај населението антиамериканизам, анитизападно расположение, посилна хомофобија, ксенофобија, албанофобија и слично, кога ќе дојде време за избори, нема да има потреба ВМРО-ДПМНЕ да им вика на граѓаните да гласаат за неа, а против СДСМ.

- Advertisements -

Експлицитната пропаганда  ѝ го отстапува местото на имплицитната пропаганда. Директната борба ѝ го отстапува просторот на индиректната борба. Ако досега ударите доаѓале од напред и лесно беше да им се парира, од сега ќе доаѓаат од страна или од зад грб, од сопствените редови.

По самракот на куртоните, доаѓа ноќта на лажните вести. Чаре?

Пишува
Нено БОГДАН

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС”