За отштета од 50.000 евра, треба да има такво психичко растројство – два месеца да лежи на клиника!

by Фокус 13:09
13:09

Георги Чадловски е невропсихијатар, кој повеќе од 47 години поминал во јавното здравство.

Тој речиси шест години работел како директор на скопскиот Клинички центар, а десет години бил директор на Клиниката за психијатрија.

- Advertisements -

Неговото работно искуство е големо, а има објавено и над 100 научни трудови и 23 универзитетски учебници.

Чадловски е познат како жесток критичар на лошите здравствени политики.

Тој јавно зборува за лошите услови за работа во болниците, за недостигот од медицински кадар, за директорите што се претвориле во партиски војници, како и за тоа дека владините функциониери немаат трошка морал, за да понесат одговорност за состојбите во здравството.

Според него, психијатриските вештачења се штанцаат од ракав, а премиерот и министрите бараат вртоглави суми пари за да внесат страв во коски кај граѓаните

Разговараше
Ирена МУЛАЧКА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”