Власта пред избори го одврзува кесето, а после ќе го стега ременот

by Фокус 12:37
12:37

Ако владата рамномерно го реализирала буџетот во годините кога немало избори, во изборните години, меѓу кои и оваа 2016 година, се забележува засилена диманика на оперативни и капитални трошења токму во месеците пред избори, кога, пак, истовремено има намален прилив на средства во државната каса по основ на даночни приходи и административни глоби и такси.

Тоа значи дека централната власт предизборно се рафрла со пари, во голема мера и со позајмени, со оглед дека предвремено го ситни буџетскиот дефицит, додека истовремено применува поблага даночна и казнена политика.

- Advertisements -

Очигледно, целта е само да се уловат гласовите на избори, за потоа да се удри по џебот на граѓаните и компаниите, за да се доведе буџетот во симетрија

Пишува
Влатко СТОЈАНОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”