Министерот Тодоров треба да биде лидер, а не диктатор

by Фокус 12:46
12:46

Владко Пеливанов е специјалист-анестезиолог и субспецијалист за хронична болка, кој речиси десет години живее и работи во Халифакс, во провинцијата Нова Шкотска, на источниот брег на Канада.

Доктор Пеливанов заедно со семејството во Канада се преселил во 2006 година и воопшто не размислува повторно да се врати да живее во Македонија.

- Advertisements -

Тој и од таму е жесток критичар на здравствените политики во земјава, сметајќи дека лекарите се понижени и деградирани, а пациентите се ставени на последно место.

Пеливанов за „Фокус“ отворено зборува за условите за работа во болниците во Канада во споредба со условите за работа во Македонија, за заканите и притисоците на власта врз лекарите, за зголемената смртност на пациентите, за партиските вработувања и за моралната одговорност која министерот Тодоров треба да ја сноси за смртните случаи

Разговараше
Ирена МУЛАЧКА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”