Владата усвои Закон за албанскиот јазик каков што прифатил и Груевски

by fokus 14:29
14:29

Кој добива, а кој губи со новиот предлог Закон за јазици? За едни нема губитници и сите добиваат, за други законот е целосен вовед во двојазичност и федерализација, за трети тој е предизборен маркетинг, а за четврти, пак, е противуставен.

Фактот дека има незадоволни и од македонска и од албанска страна, говори дека законот е компромис помеѓу барањата на Албанците и уставните ограничувања. „Фокус“ веќе објави дека во текот на преговорите за владина коалиција, ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ, исто така, се договориле да донесат нов закон за јазици, зголемен буџет во албанските средини, да отворат дебата за државните симболи и за геноцидот врз македонскиот и албанскиот народ.

- Advertisements -

Груевски тогаш му предложил на Ахмети пленарните и владините седници да се водат на албански јазик, но и двојазични униформи во полицијата и здравството, што всушност е слично на сегашното предложено решение

Пишува
Кристина ОЗИМЕЦ

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС”