Велигденска Македонија!?

by Фокус 19:05
19:05

Една недела пред големиот христијански празник Велигден, на 13 април, ќе се насети енергијата на гласачите за промени во Македонија. Една недела по Велигден, пак, на 27 април, ќе стане јасно дали станува збор за нешто повеќе или „државата пред сѐ“ ќе ја цементира својата судбина како Велигденскиот Остров. Ваквата централна улога на велигденските празници на овие двојни избори ме асоцираше токму на траекторијата на овој остров во Тихи Океан, кој важи за еден од најизолираните острови.

Да појаснам, Велигденскиот Остров бил откриен во 18 век, на еден Велигден. И веднаш бил доживеан како чудо на природата и општеството. На островот живееле стотина луѓе во мизерни услови. Сѐ било пустелија ама изобилувал со огромни статуи, изделкани од камен! Ги имало илјадници, што направени, што недоправени.

- Advertisements -

Пишува
Јадранка КОСТОВА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот “Фокус”.