Црни пари во изборниот процес

by Фокус 13:42
13:42

Ќе остане само уште едно отворено прашање до изборите.

Тоа е како да се спречи можниот, последен обид за директно уфрлање црни пари во изборниот процес.

- Advertisements -

Ако само дел од нелегално изнесените 5 милијарди евра во 9 години (2004-2013 според организацијата Глобален финансиски интегритет – Global Financial Integrity) се вратат во Македонија, тоа ќе биде вовед во масовна корупција, што ќе биде очаен, но многу опасен обид за фалсификат на народната волја.

Вакво нешто ќе биде пресретнато само ако беспрекорно се завршат првите три точки, како предуслов за регуларни избори: чист избирачки список, судска реконструкција и обединета опозиција.

Пишува
Младен ЧАДИКОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”