Изборна измама со фантомски гласачи и измислени адреси

by Фокус 14:13
14:13

Податокот дена на многу адреси има десетици гласачи може да се објасни со незаконскиот увоз на гласачи од Пустец, регистрирани на вистински, но, за да не бодат очи, дури и на измислени адреси.

Сепак, најалармантно е тоа што полицијата не водела евиденција за иселените лица, што е службена должност на МВР, па така, само се засилуваат сомнежите дека нивниот глас го злоупотребувале таканаречени двојни гласачи.

- Advertisements -

Проверките на МВР и вкрстувањето на базите од повеќе институции од страна на ДИК треба да анулираат многу фиктивни гласачи, но и да откријат друг тип малверзации како се вршел изборен поткуп со народни пари

Пишува
Влатко СТОЈАНОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”