Тодоров како „големиот брат“: за да ги контролира лекарите, ќе им зема отпечатоци од прстите!

by fokus 14:18
14:18

Пред десетина дена, од Министерството за здравство до директорите на клиниките стигнало известување дека ќе се воведува централен систем за проверка на личниот идентитет на вработените во јавното здравство со користење скенер со биометриски сензор (отпечаток од прсти) за евиденција на работното време.

Ова предизвикало револт кај лекарите, кои потпишале писмо дека не се согласуваат со овој начин на евиденција на работното време.

- Advertisements -

Според нив, ваквата контрола врз здравствените работници е патологија на министерот, кој најпрвин вовел камери, кои чинат 2 милиони евра, а сега не работат, потоа камери пред амбулантите, систем на плаќање по учинок, „мој термин“, картички…

И сето тоа само за да воведе целосна контрола!

Пишува
Ирена МУЛАЧКА

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС”