Судбината на Балканот е скроена, а Македонија е безбедна!

by Фокус 19:00
19:00

Универзитетскиот професор Никола Жежов постојано нагласува дека сите историски фигури треба да се ценат во временската рамка и во општествениот контекст во кој дејствувале, а не од денешна перспектива.

Во интервју за Фокус говори за контроверзната улога на Тодор Александров, Ванчо Михајлов и останатите членови на историското ВМРО. Без оглед на различните ставови во однос на методите на остварување на целта, Жежов истакнува дека сите револуционери се залагале за создавање автономна и независна македонска држава, која преку народноослобителното движење, конечно е остварена на референдумот за независност во 1991 година, на дел од етногеографската територија на Македонија.

- Advertisements -

По премрежијата во конфликтната 2001 година, тој смета дека земјава е стабилна и сигурна, и покрај споровите со соседите.

Разговараше
Влатко СТОЈАНОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот “Фокус”