Старо ДУИ во ново руво или ново ДУИ во старо руво

by fokus 14:46
14:46

Освен „крвавиот четврток“, има уште еден одредувачки елемент за новата влада, која без или со мандат, веќе се наѕира. Тој елемент е ДУИ, која ќе биде старо-новиот член на влада и, со самото тоа, е во преносна форма одлучувачко за новата влада и нејзиниот успех.

Тоа поради фактот дека оваа влада ќе биде влада после режим, а ДУИ е истата таа што учествувала, го одржувала и била дел од тој режим.

- Advertisements -

Така на некој начин одредувачки елемент за успешноста на ова влада ќе зависи токму од тоа колку ДУИ ќе биде поинаква од таа што била дел на режимот.

Поради стеснетите можности за маневрирање на ДУИ, која сега има точно преполовен број гласови и простор, кој веќе не е широка рамнина само со некогашната ДПА во него, неа ѝ останува стеснет простор за дејствување, кој се состои од речиси само две опции: старо ДУИ во ново руво или ново ДУИ во старо руво.

Пишува:
Рамадан РАМАДАНИ

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС”