Специјалното јавно обвинителство не излегува од рамките на Уставот!

by Фокус 11:26
11:26

Додека сѐ уште се очекуваше да се комплетира тимот на специјални јавни обвинители на чело со Јанева, до Уставниот суд веќе стаса иницијатива за испитување на уставноста на законот за специјалното обвинителство.

Како што велат експертите со кои разговаравме, доколку судот одлучува врз база на словото на Уставот и законот, без политички диктати, законот не треба да падне, бидејќи не ги загрозува уставните принципи и вредности.

- Advertisements -

Напротив, велат нашите соговорници, уставно загарантираните граѓански слободи и права се загрозени од страна на власта, и во ситуација кога институциите се сервилни и не се ставаат во нивна одбрана, СЈО може да одигра значајна улога во возобновувањето на уставно-правниот поредок

Пишува
Влатко СТОЈАНОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”