Специјален јавен обвинител по мерак на правдата?

by Фокус 12:12
12:12

И покрај тоа што и власта и опозицијата изразија задоволство од изборот на гевгелиската обвинителка Катица Јанева за специјален јавен обвинител, начинот на преговарање на законот по кој ќе работи новата институција и усвојувањето на неговата содржина, која предвидува широки овластувања, а беше главно наметната од Европа и САД, сведочи дека владејачката партија морала да се откаже од сите свои барања и да проголта решенија на кои се противи поради страв од кривична одговорност на вмешаните во аферата со прислушувањето.

Главната дилема останува дали до изборите ќе има обвинителни акти против главните актери од „бомбите“, што може битно да влијае врз политичката разврска на кризата

- Advertisements -

Пишува
Валентина СТОЈАНЧЕВСКА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”