СЈО: Прво, па женско!

by Фокус 13:42
13:42

Конечно се случи и тоа долгоочекуваното. Новата специјална институција го покрена своето прво обвинение. И тоа на ден, кој долго, граѓаните на Македонија ќе го паметат како ден кога видоа и просведочија како Македонија е најубава кога е праведна.

И таа убавина не беше само од атмосферата што јавноста имаше можност да ја проследи во СЈО на тој историски ден. И не само таа убавина што зрачеше од сите присутни таму, жени и мажи, како претставници на првата со најширок можен консензус формирана институција кога било во Македонија.

- Advertisements -

Туку убавината одеше потаму, токму во прво тоа покренато обвинение. Всушност, тоа што со првото обвинение се задржа истoто ниво на консензуална поддршка за СЈО во јавноста и општеството, а можеби дури и се зголеми, ја докомплетира убавината на тој настан, институција и луѓе, до толку што луѓето се потсетија, дека не случајно надежта е убава.

Пишува
Рамадан РАМАДАНИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”