Шведската демократска идила се тресе пред локалните орбановци

by Фокус 19:30
19:30

Гласачкото тело на контроверзните Шведски демократи не се само нискообразованите Швеѓани од провинција, туку нивни поддржувачи има од целиот спектар на општеството.

Затоа и успеале да соберат 13 отсто од гласовите. Шведските демократи сметаат дека во државата има премногу имигранти и дека нивниот број негативно влијае врз социјалната и економската состојба на граѓаните, па дури и врз шведскиот идентитет.

- Advertisements -

Тие би им ја ускратиле автономијата на Лапонците што живеат на северот, никогаш не би го прифатиле еврото како валута и би го преиспитале членството на Шведска во ЕУ.

Очекувано, за нив најважни се семејните вредности и сметаат дека едно дете треба да има двајца родители, и тоа исклучиво маж и жена!

Пишува
Владо АПОСТОЛОВ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”