Шемаџии

by Фокус 12:59
12:59

Воспоставувањето шеми како начини, модели или обрасци, особено во политиката, станува систем на однесување и постапување.

Да се влезе во шема значи да се биде во тренд, во чекор со тенденциите. Шемаџиите најдобро успеваат, тие имаат инстинкт да се шематизираат и да застанат на вистинската страна.

- Advertisements -

Шемите се начин за општествено и социјално прилагодување. Разработените и уиграни шеми се карактеристични за авторитарните режими. Политичката филозофија на Организацијата се темели на шемата дека кога е на власт не треба само да владее, туку и вистински да господари.

Филозофијата произлегува од убедувањето дека мисијата на длабока и радикална трансформација мора да се врши преку препород и восприемање на светите тајни на Организацијата, преку креирање виртуелно секојдневие со обезвреднети и извитоперени стандарди и евтини граѓани.

Пишува
д-р Гроздан ЦВЕТКОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”