Седумдесет отсто од жителите во Пиринска Македонија, на пописот во 1946 се изјасниле како етнички Македонци

by fokus 23:59
23:59

Илинденската организација во Софија, повеќе од четврт век ги чувала моштите на Гоце, сè до октомври 1946 година.

Пред да биде изнесен од домот на Чаков, на ковчегот бил запишан заветот: „Ги заколнуваме поколенијата, светите коски да бидат погребани во идната столица (главен град) на независна Македонија. Август 1923, Илинден

Пишува
Стојан АНДОВ

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС” КОЈ ШТО МОЖЕТЕ ДА ГО КУПИТЕ И ВО ЕЛЕКТРОНСКА ФОРМА НА ОВОЈ ЛИНК