Робин Худ ќе има мал плен во земјата на еднакво сиромашните

by fokus 09:40
09:40

Поради сѐ поголемиот јаз помеѓу богатите и сиромашните, новата влада има намера да го укине рамниот данок и да воведе прогресивно оданочување, што предизвикува спротивставени мислења во јавноста и револт кај бизнис-заедницата…

Според проценките на Finance Think, прогресивното оданочување во буџетот нема да донесе повеќе од 40 милиони евра. Доколку, пак, зголемувањето на даночната стапка ја опфати условно речено средната класа кај нас, ќе имаме сериозна причина за загриженост, а реформата би постигнала спротивен ефект.

- Advertisements -

Па, наместо богатите да ги направи поодговорни, ќе ги осиромаши оние граѓани кои се борат да заработат денар повеќе за да се одржат над сиромаштијата. Ќе „краде“ ли Робин худ од средната класа, немајќи од кого?

Пишува
Маја ВАСЕВА

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС”