Клиниката за гинекологија има само 22 инкубатори за 50 недоносени бебиња

by fokus 09:44
09:44

Одделот за интензивна нега на Клиниката за гинекологија каде што се сместени предвреме родените бебиња во моментов располага со 22 инкубатори, што според досегашната пракса не е доволно за во нив да бидат сместени сите предвремено родени бебиња, бидејќи бројот на недоносени е речиси 55 новороденчиња месечно, кои на клиниките најчесто поминуваат од два до три месеци.

Тоа го загрозува животот на предвремено родените бебиња, чија смртност изминатите години вртоглаво расте

- Advertisements -

Пишува
Ирена МУЛАЧКА

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС”