Реформите на Тодоров и ниските плати ги бркаат лекарите од Македонија

by Фокус 11:17
11:17

Само во последните три години, 630 лекари побарале потврда од Лекарската комора за работа во странство. Бројот на лекарите што си заминуваат од македонските болници алармантно се зголемува, а министерот за здравство Никола Тодоров почна да „увезува“ лекари од Србија.

Незадоволни од својот статус и од ниските плати, кои се движат околу 400 евра, лекарите решаваат својата живеачка и кариера да ја продолжат во земјите, како Германија, која во моментот е една од најатрактивните дестинации

- Advertisements -

Пишува
Ирена МУЛАЧКА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”