Пресуди се местат преку двајца адвокати блиски до власта?!

by Фокус 11:08
11:08

Корупцијата е третиот проблем со кој се соочуваат граѓаните, а една четвртина од таканаречената ситна корупција, која директно ја чувствуваат луѓето на свој грб, се одвива во судството.

Сѐ погласно се зборува дека постојат две адвокатско-обвинителско-судски спреги, кои гарантираат судски епилог во корист на странката, како и неформални тарифи што се движат до неколку десетици илјади евра, главно за укинување на притворот и за условниот отпуст.

- Advertisements -

Само малку од сето ова да е точно, таквите практики го дерогираат судството како независен сегмент во системот на поделба на власта.

Пишува
Влатко СТОЈАНОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”