Присвојувањето на големите словенски браќа Кирил и Методиј

by fokus 00:39
00:39

Во Грција денес браќата ги сметаат исклучиво за Грци, во Бугарија многумина ги сметаат за „Бугари“, затоа што Бугарите – и етнолошки и јазично неточни – ги сметаат Словените во (северната) Византиска империја (меѓу кои би припаѓале браќата) за „Бугари“.

Во другите словенски земји претежно како Словени

Пишува
Стојан АНДОВ

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС” КОЈ ШТО МОЖЕТЕ ДА ГО КУПИТЕ И ВО ЕЛЕКТРОНСКА ФОРМА НА ОВОЈ ЛИНК