Правото како волја на владејачката класа преточена во закон

by fokus

Преку митот за неутралност на изгласаните закони, капиталистичките елити, во кои е сконцентрирана вистинската моќ, всушност го озаконуваат сопственото владеење.

Формалната „еднаквост пред Уставот и законите“ е параван зад кој се кријат реалните и огромни класни разлики и нееднаквости меѓу луѓето

Пишува
проф. д-р Димитар АПАСИЕВ

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС” КОЈ ШТО МОЖЕТЕ ДА ГО КУПИТЕ И ВО ЕЛЕКТРОНСКА ФОРМА НА ОВОЈ ЛИНК