Правен избира декан, ДПМНЕ нема кандидат!

by Фокус 18:00
18:00

Според нашите информации, битката за декан на факултетот, по оставката на д-р Борче Давитковски, се води меѓу тројца кандидати, кои не се партиски определени и досега не биле дел од ниту една политичка партија.

Се работи за д-р Сашо Георгиевски, професор по меѓународно право, потоа д-р Горан Коевски вонреден професор по трговско право и д-р Димитар Гелев, професор по Право на друштва.

- Advertisements -

Дел од професорите се надеваат дека нема да дојде до поништување на изборот на новиот декан, бидејќи тоа би предизвикало нови проблеми на факултетот, кавги и поделби меѓу вработените.

Инаку, атмосферата на скопскиот Правен факултет веќе неколку месеци врие, откако владеачката партија инсталира повеќе свои партиски кадри а врши сериозен притисок факултетот да се ослободи од политички неподобните

Пишува
Ирена МУЛАЧКА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”