Потребен ни е независен, специјален суд, а не амнестија

by Фокус 17:20
17:20

Како судија во Врховниот суд ќе замине во Европскиот суд за човекови права. Во Стразбур двапати ќе биде избирана, ама потоа во Скопје трипати ќе биде одбивана од Судскиот совет да се врати таму од каде што замина во Европскиот суд.

Маргарита Цаца Николовска дури смета дека, веројатно, е единствениот судија во Европа што има добиено отказ во својата држава.

- Advertisements -

Но, затоа стана меѓународен судија и потпретседател на Уставниот суд на Босна и Херцеговина.

Сепак, како еден од основачите на Институтот за човекови права во Скопје, активно ја скенира состојбата во правосудството, која ја оценува како „жална и срамна“.

Разговараше
Јадранка КОСТОВА 

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”