Последната десетка на професорот по новинарство

by fokus 13:25
13:25

Во 1934 година, Гебелс и Ајхман ги повикале редакциите да ја сменат монотонијата на своите весници. Ајхман се пожалил пред уредниците на здодевност и еднообразност на медиумите. За еден главен уредник тоа било повод храбро да го искритикува министерството за пропаганда.

Весникот веднаш бил забранет со три месеци неизлегување, а Гебелс го испратил уредникот во логор. Кај нас уредниците и сопствениците не се праќаат во логор, туку во затвор колективно осудени на едно 112 години робија како сопствениците на А1 телевизија или по три-четири години за еден текст напишан пред повеќе години како случајот Кежаровски, а сопственик на медиум може и да загине под неразјаснети околности.

- Advertisements -

Во Македонија весниците не ги забрануваат со по три месеци неизлегување, туку со трајно затворање, а паричните казни се симболични со повеќемесечно непримање плати и згора уште по неколку десетици илјади евра казни

Пишува
Ерол РИЗАОВ

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС”