Под водство на Георги Димитров, Бугарија официјално ги призна македонската нација и македонскиот јазик

by fokus 12:35
12:35

Предавањето на моштите на Гоце Делчев било одобрено од Димитров и на 7 октомври 1946 година била формирана долга колона за испраќање на моштите на Делчев, а Македонците, во знак на почит, на 7, 8 и на 9 октомври, пешки го носеле ковчегот од Софија преку Пиринска Македонија, Струмица, Штип до Скопје

Пишува
Стојан АНДОВ

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС” КОЈ ШТО МОЖЕТЕ ДА ГО КУПИТЕ И ВО ЕЛЕКТРОНСКА ФОРМА НА ОВОЈ ЛИНК