Плевелот на груевизмот

by Фокус 12:24
12:24

Патриотизмот на груевистички начин, заснован на ексклузивистичка иконографија од типот „слобода или смрт“, нож и кама, домољуби и предавници, полека си заминува таму каде што му е местото – во музеите.

Неговата употребна вредност заврши со масовното иселување на младите и образовани момчиња и девојки што отидоа во потрага по нова татковина.

- Advertisements -

И со форсирањето новокомпонирани партиски кадри, полуобразовани во полуобразовните институции, кои од лекцијата по патриотизам најдобро го знаат поглавјето – комитска вечер.

Пишува
Гордана ПОПСИМОНОВА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”