Пациентите како заморчиња на Тодоров – кој ќе преживее, ќе раскажува!

by Фокус 12:45
12:45

Министерот за здравство, Никола Тодоров, за време на неговиот мандат донесе одлука, главниот критериум за набавка на лековите да биде најниската цена, а поради ваквата негова одлука најмногу на удар се пациентите со хронични заболувања – болните од хронична леукемија, децата со низок раст и дијабетичарите.

За да заштеди, ресорното Министерство распиша неколку нови тендери каде што буџетите за набавка на лекови се намалени за 2,5 до 4 милиони евра, во зависност од тоа за кој лек се работи.

- Advertisements -

Додека штедат на лекови, преку Бирото за јавни набавки секојдневно фрчат владини кампањи.

Оттука се поставува прашањето, зошто Тодоров повеќе пари троши на владини реклами со кои ги промовира здравствените реформи, а штеди на лекови од кои зависи животот на пациентите

Пишува
Ирена МУЛАЧКА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”