Патот за Брисел води преку Софија и Атина

by fokus 13:36
13:36

За жал, и во 21-иот век, во Македонија и на Балканот, во иднината се оди со поглед во историјата. Се чекори напред со поглед наназад. Затоа и толку многу заталкувања и лутања. И толку многу удирања со главата во ѕид.

Со трајни последици од тие „треснувања“. Оттука и премногу посегања, напади врз историјата и нејзино „силување“. А „силувајќи“ ја историјата, некои сакаат тоа да ѝ го направат и на сегашноста, и на иднината.

- Advertisements -

Затоа, Македонија реши кон НАТО и ЕУ, но и кон соседите да тргне „Ab ovo“. „Од јајцето“. Или, преносно, од почеток. Оти, претходните јајца откога се испокршија се покажаа неквалитетни, а последното расипано.

Сматок. Дали „новото јајце“ ќе биде она вистинското?

Пишува
Александар ДИМИТРОВ

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС”