Парадоксот со информаторите од подземјето

by Фокус 13:59
13:59

Создавањето соработничка мрежа со информатори од подземјето претставува врв на професионалниот успех и ефикасност на секоја безбедносна служба.

Ваквиот метод на офанзивен конспиративен продор е од клучно значење затоа што се обезбедува оперативно-информативен материјал со директен пристап во т.н. „корисна средина“.

- Advertisements -

Користењето информатори од криминални средини со компензирање ситни услуги не е спорно.

Така се работи во целиот свет. Проблемите почнуваат кога се преминува црвената линија и точка на топење на непринципиелната коалиција од заеднички интерес и почнуваат да се прават гнили компромиси и да се договараат матни зделки.

Пишува
д-р Гроздан ЦВЕТКОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”