Оној што сака да ја игра играта, мора да ги следи правилата на играта – додека не победи!

by fokus 13:07
13:07

Сѐ си бива, и сѐ е производ на моментален и личен интерес, и место за принципиелност нема. И тоа нешто граѓаните, барем огромното мнозинство од нив го гледаат и не се спремни да тргнат во револуционерна борба против полицијата (и со оние граѓани кои ја поддржуваат другата страна) за да изведат револуција против денешната нелегитимна состојба која што веќе утре, ако затреба, новата власт ретроактивно ќе ја легитимизира.

Затоа секоја револуција овде е осудена на неуспех, оти народот е премногу пати излажан и изневерен за да верува во идеали и да следи идеалисти. Ние ќе се тепаме едни со други, а утре пак шефовите ќе седнат да се договорат и пак сѐ по старо ќе биде, само ќе се симне Мурто за да се качи Курто, си велат повеќето македонски граѓани. И во право се.

- Advertisements -

Па, чаре тогаш? Е, чарето како и секогаш е во прагматизмот и реализмот.

Пишува
Нено БОГДАН

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот “Фокус”