Неопходна ни е влада на национален спас!

by Фокус 18:15
18:15

Адвокатот Александар Тортевски беше меѓу основачите на Лигата за демократија на професор Ѓорѓи Марјановиќ.

Денес смета дека згрешиле што како најграѓанска партија имале тврд став кон Албанците наместо да понудат апсолутна рамноправност и апсолутна двојазичност во сите сфери.

- Advertisements -

Иако некогаш активен со своите колумни и јавни настапи знаеше жестоко, но луцидно да ги критикува властите, во последниве години се труди да биде деполитизиран.

Сепак, неодамна крена глас против обидот на власта да ги прикаже студентските и професорските протести како сталинистички.

Тоа беше повод за интервју со него.

Причина повеќе е и што како адвокат е дел од судскиот процес против Вранишковски, но и во случајот „Ликвидација“.

Разговараше
Јадранка КОСТОВА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”