Неодговорната истрага ги сокри атентаторите на Глигоров

by Фокус 10:46
10:46

Од денешна гледна точка, мора да се има предвид контекстот на тогашните општествени процеси.

Паралелно со градењето на самостојна држава со нов политички и економски систем, се формираше и македонското транзициско подземје.

- Advertisements -

Тоа беше период на „сива“ и „црна“ економија, криминална приватизација, стечаи на фирми, државен шверц на дефицитарни стоки, време кога почнаа да се испилуваат новопечени „претприемачи“ и „бизнисмени“ кои денес ја сочинуваат „македонската олигархија“.

Ваквите состојби директно се рефлектираа и на руинираните безбедносни служби, кои започнаа постепено да се разнебитуваат уште со промената на системот на почетокот од деведесеттите години од минатиот век.

Пишува
Д-р Гроздан ЦВЕТКОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”