Немири, насилство и… избори!

by Фокус 20:00
20:00

Деновиве, ме прашуваат како ќе се развива ситуацијата во Македонија. Странски новинари и дипломати. Прашањето ми е тешко и лесно истовремено.

Од каде да почнам? Со социјала? Со демократија и почитување на човековите права? Со безбедност? Надворешна политика?

- Advertisements -

Колку ниско може да падне една земја? Сигурен сум, има и пониски гранки на кои можеме да спаднеме.

Имаме бескрајни можности и капацитети да го направиме нашето секојдневие уште потажно, посурово и понесигурно.

Исплашена, осиромашена и изманипулирана толпа безнадежници можат да направат само беља. Од и со самите себе. Сѐ поголемиот број странци што ме бараат деновиве – ме загрижува.

Не сум негостопримлив, само прашањата ме мачат.

Овде ќе ви пренесам дел од моите разговори и мисли додека сум со нив.

Пишува
Џабир ДЕРАЛА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”