Нема да има генерален реизбор на судии, ама ќе се затегне јажето околу Судскиот совет

by fokus 09:33
09:33

Со освојувањето на власта, премиерот Зоран Заев најави дека ќе следуваат темелни реформи во судството.

„Фокус“ открива дека, сепак, нема да се случи генерален реизбор на судии, туку со веќе изработената Стратегија за реформите во правосудството, најмногу ќе се „удри“ по Судскиот совет, чии членови буквално се заштитени мечки, односно не подлежат на никаква одговорност, иако тие ја креираат целокупната слика во судството, со изборот, унапредувањето и разрешувањето на судиите.

- Advertisements -

Наскоро и тие ќе го изгубат комфорот, на кој навикнаа со години. Собранието ќе има можност да ги разреши доколку не одговорат на задачата

Пишува
Валентина ВУРМО

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС”