Министерот Тодоров го загрозува здравјето на дијабетичарите

by Фокус 12:37
12:37

Проблемите со недостиг од инсулин во земјава траат речиси пет години, а на површина излегоа лани во септември откако министерот за здравство, Никола Тодоров, за да заштеди, реши буџетот за инсулин да го скрати за 2,3 милиони евра.

Во меѓувреме, повеќето од болните од дијабетес беа префрлени на поевтини, несоодветни и неквалитетни инсулини, а Националната комисија за дијабетес што ја формира Тодоров одлучува кој пациент, каков инсулин да користи.

- Advertisements -

Комисијата редовно испраќа имејлови во кои бара од лекарите, дијабетичарите да бидат префрлени на поевтина терапија, што според нив може да биде опасно за нивниот живот

Пишува
Ирена МУЛАЧКА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”