Миле Хаџиски не памети ништо, но кој друг би можел да биде убиецот?

by Фокус 10:20
10:20

Стартот на судскиот процес за грозоморното убиство на Мери Јошевска во скопската населба Аеродром во 1993 година, најави неизвесност каква одлука ќе донесе судот.

Дали Миле Хаџиски, долгогодишниот бегалец од правдата, кој неодамна беше испорачан од Франција, обвинет како член на криминалната група „Пинк Пантер, е вистинскиот и единствениот убиец на Јошевска, како што тврди обвинителството или во станот, критичниот ден, имало уште некој?

- Advertisements -

Од архивите на случајот, „Фокус“ потсетува на документацијата која отвора дилеми, кои сигурно сега ќе мора да ги реши судот за да може, во присуство на обвинетиот, да изрече пресуда за убиството која нема да остави сомнеж за сторителот.

Уште од самиот старт семејството Хаџиски изразуваше сомнеж дека некој требало да биде заштитен за убиството и затоа се криеле докази.

Сега ситуацијата е поинаква – две децении подоцна, јасно е дека ќе мора да се надминат сите недоследности

Пишува
Љубиша АРСИЌ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”