Македонците и Бугарите во кавга за св. Кирил и Методиј, а тие само ѝ служеле на Византија!

by fokus 14:20
14:20

Како сега да се разбереме, чии се светите солунски браќа и кој на кого му ги краде вредностите на сопствената национална историја?

Националистите во сите кругови, и во Бугарија, и во Грција, и во Македонија ги толкуваат историските факти така како што им одговара на нивните денешни вообразени национални интереси.

- Advertisements -

Светите Кирил и Методиј, ниту мислеле, ниту претпоставувале оти некогаш некој ќе се граба за ексклузивитет во сопственоста на нивното величествено дело.

Тие тогаш имале сосема други намери и цели – да ѝ служат на тогашната државна власт

Пишува
Стојан АНДОВ

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС”