Македонија е трета во Европа по смртност од рак, а немаме ни обичен регистар на болни!

by fokus 12:54
12:54

Како може здравствениот систем да стигне до национална стратегија за борба против тешките болести, како што е ракот?

Да дефинира документ кој прецизно ќе направи пресек на превенцијата, болеста и смртноста за да може да дејствува?

- Advertisements -

Но, Македонија низ годините не направи регистар на болести, особено на малигните заболувања, за да може поедноставно да изгради стратегиски план за битка против болестите

Пишува
Љубиша АРСИЌ

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС”