Лустраторите прогласуваа кодоши без докази и со замена на идентитети

by fokus 14:43
14:43

За време на 9-годишното постоење, Комисијата за лустрација проверила над 30.000 лица и лустрираше околу 200 лица, при што околу 40 од решенијата на лустраторите паднаа на управниот суд, додека околу 80 се однесуваат на починати лица, кои не можат да го искористат правото судски да ја оспорат одлуката.

Притоа, многумина беа лустрирани без докази, со селективен избор на документација, па дури беа лустрирани и погрешни луѓе.

- Advertisements -

За оваа политички мотивирана лустрација, спроведена од лустраторите на чело со Томе Аџиев, со нарачка на поранешната власт предводена од Груевски, македонските граѓани платија над два и пол милиони евра

Пишува
Влатко СТОЈАНОВСКИ

ЦЕЛИОТ ТЕКСТ МОЖЕ ДА ГО ПРОЧИТАТЕ ВО НАЈНОВИОТ БРОЈ ОД НЕДЕЛНИКОТ “ФОКУС”