Кумановски фирми дебело профитираат од изградбата на гасоводна мрежа

by fokus 12:43
12:43

Најавата на владата дека ќе бара приватен партнер за изградба на гасоводна дистрибутивна мрежа низ Македонија и во Скопје предизвика остра реакција на опозицијата, која обвини дека на дело е обид да се спроведе најкорупцискиот тендер во последните години, со оглед дека приватна компанија ќе добие бизнис со гас во наредните 30 години.

Додека се чека времето да покаже дали овие најави ќе се остварат пред изборите, државата инвестира во изградба на националната гасоводна мрежа, така што за некои делници плаќа трипати повеќе од предвиденото, а најголем дел од нив ги градат едни исти меѓусебно поврзани компании од Куманово.

- Advertisements -

Три фирми што се поврзуваат со кумановскиот бизнисмен Тони Каранфиловски се меѓу главните подизведувачи на руски „Стројтрансгас“ во изградбата на националната гасоводна мрежа!

Пишува
Влатко СТОЈАНОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот “Фокус”