Клиниките трошат стотици илјади евра за тендер-документи, а немаат игли и гази за операција!

by Фокус 18:10
18:10

Секоја клиника или болница самостојно распишува тендер за набавка на потрошен материјал.

Ако 32 клиники на годишно ниво распишуваат 15 тендери, а секоја достава на тендерска документација ги чини 300 евра, тогаш во Советот за јавни набавки влегуваат повеќе од 150 илјади евра!

- Advertisements -

Но, тоа не е сѐ.

Дополнителен проблем претставува тоа што стручњаците што ги прегледуваат тендерските документи, ги враќаат по неколкупати, што значи дека таа сума е многу поголема и може да достигне и до 400 илјади евра на годишно ниво.

Овде станува збор само за скопските клиники, а по истиот принцип функционираат 110 јавни здравствени установи

Пишува
Ирена МУЛАЧКА

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”