Кетмански реформи

by Фокус 14:08
14:08

Целосно се потврдија сомневањата дека владеачката елита во Македонија не сака демократија и затоа не ги исполнува преземените и ветени обврски за спроведување структурални реформи.

Констатацијата беше потврдена неодамна и во Европскиот парламент во дебатата за усвоената Резолуција за Македонија.

- Advertisements -

Кога се зборува за реформи во безбедносните служби, тие во изминатиот четвртина век се сведуваа на фингерај од најчист вид. Кетмански реформи.

Се донесуваа стратегии без вистинска цел и визија. Притоа, секогаш постоеја правни рамки, но немаше практична операционализација.

Македонската јавна и тајна полиција продолжија да функционираат во стилот „волкот го менува влакното, но не и табиетот“.

Пишува
д-р Гроздан ЦВЕТКОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”