Какви промени претрпе листата на најголеми увозници на „црното злато“?

by fokus 12:58
12:58

„Макпетрол“, „Окта“ и „Лукоил“ се најголемите нафтени компании што го контролираат пазарот во земјава, но тие не можат да ги задоволат севкупните потреби за снабдување со нафта. Па, тој простор го пополнуваат други компании, меѓу кои „Пуцко петрол“, која е активна главно преку малопродажбата, но настапува и на јавните набавки.

Оваа компанија од неодамна е втор по големина акционер во „Окта“, која доминира во сегментот на увозот на нафта. Сепак, на оваа листа минатата година дојде до промена, бидејќи „Лукоил“ беше истисната од втората на третата позиција од страна на „Супертрејд“, која во последните години е во подем.

- Advertisements -

За која компанија станува збор?

Пишува
Влатко СТОЈАНОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот “Фокус”