Како нафтената компанија на градоначалникот на Пласница стана топ-10 „тендерџија“?

by fokus 13:10
13:10

„Пуцко Петрол“, првата приватна нафтена компанија во земјава е во сопственост на семејството на градоначалникот на Пласница Исмаил Јахоски, кој беше во конфликт со ВМРО-ДПМНЕ, но ја уживаше поддршката на ДУИ.

Оваа нафтена компанија се наоѓа меѓу првите десет фирми според бројот на добиени тендери и е втора во конкуренција на нафтените компании, веднаш зад „Макпетрол“, а од неодамна влезе и во рафинеријата „Окта“.

- Advertisements -

Заеднички именител при многу тендери за набавка на нафта кои ги освоила „Пуцко Петрол“ на Јахоски е фактот што победила нудејќи најниска цена, која е минимално, незначително пониска од онаа на конкурентот, а во одредени случаи останала како единствен понудувач, откако конкуренцијата била дисквалификувана поради банален административен пропуст

Пишува
Влатко СТОЈАНОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”