Избирачкиот список да го провери државата од врата до врата

by Фокус 17:10
17:10

Работната група што произлезе од политичкиот договор за надминување на политичката криза треба да утврди каков ќе биде составот на ДИК и нејзините надлежности, особено врз избирачкиот список, со цел фер и демократски избори.

Засега, се вртат неколку варијанти за негово прочистување што ги застапуваат политичките партии, граѓанскиот сектор и меѓународните организации – проверка на гласачите од врата до врата, активна регистрација со самопријавување на граѓаните, преземање гласачи од регистарот на осигуреници од Фондот за здравствено осигурување…

- Advertisements -

Големите партии ќе водат жестока битка околу овие прашања, но тие ќе се согласат дека не е потребна измена на Изборниот законик, со цел воведување една изборна единица и отворени листи.

Пишува
Влатко СТОЈАНОВСКИ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”