Грција ја призна Македонија во 1995 под силен притисок на САД

by Фокус 12:56
12:56

САД како држава директно се соочија и со грчкиот обид Македонија да не биде призната како независна држава и да не биде примена во ОН.

Тие сфатија дека мораат и самите да се ангажираат тој обид на Грција да биде пресретнат, а, сепак, да останат во пријателски односи со Грција, која стратегиски им беше многу значајна.

- Advertisements -

Исто така, сакаа да си зачуваат позиција во идните фази на разрешување на билатералниот спор меѓу Грција и Република Македонија да можат да одиграат важна улога.

Токму за тоа се покажа шанса во 1995 година.

Пишува
Стојан АНДОВ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”