Граѓанска или бинационална држава?

by Фокус 10:30
10:30

Проблем е што големите партии не сакаат Македонија да биде една изборна единица, каква што е кога се избира претседател на државата.

Големите партии имаат корист што гласовите на малите партии (а такви се партиите и на помалите етнички заедници) се губат меѓу границите на изборните единици, а потоа одат на контото на поголемите партии.

- Advertisements -

Партиите на помалите етнички заедници се принудени да се „шлепуваат“ со големите македонски или албански партии.

А големите македонски и албански партии покрај себе сакаат послушници и „безкичмењаци“, кои само климаат со главата и притоа глумат претставници на својата етничка заедница.

Пишува
Џелал ХОЏИЌ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”