Деинсталација на партиската администрација

by Фокус 10:40
10:40

„Кадрите решаваат сѐ“ е познатата изјава на Сталин од 1935 г. кому единствен критериум за кадровска селекција му бил беспоговорната лојалност.

Австралиската историчарка Шила Фицпатрик, чија потесна специјалност е токму ерата на Советскиот Сојуз, пишува дека за време на сталинизмот било карактеристично што кадрите не биле личности во вистинска смисла на зборот, туку збир на сервилни и безлични бирократи.

- Advertisements -

Ако темелите на една развиена држава се институциите и ако тоа не се празни згради, туку нив ги сочинуваат кадрите, тоа значи дека со кадровската политика на ВМРО ДПМНЕ, насочена кон „преполнување на институциите со неквалитетни луѓе“, чија единствена одлика е беспоговорната лојалност и работа во партиски интерес, практично партијата на власт извршила државен удар или „пуч“ како што милува да каже премиерот, со тоа што ги поткопала сериозно темелите на државата.

Пишува
Ида ПРОТУГЕР ВЕЉКОВИЌ

Целиот текст може да го прочитате во најновиот број од неделникот „Фокус”